пн-пт 10:00-16:00, сб 10.00-15.00, нд - вихідний

27.08.2021
65339

Чи можна змішувати оливу?

Працездатність та термін експлуатації авто безпосередньо залежать від правильно вибраних мастильних матеріалів

Кожен автомобіль має низку важливих деталей, систем, механізмів, які відповідають за ті чи інші функції. Найважливішою частиною кожного легкового, вантажного авто, а також спецтехніки є двигун, який по праву називається серцем машини. Якщо зношується або зовсім ламається двигун, то робота техніки повністю зупиняється. На показники міцності, довговічності двигуна впливають не тільки якісні, надійні та зносостійкі деталі, але й мастильні рідини, що сприяють безперебійній роботі всіх елементів.

Автомастила виконують функцію мастила, захисту деталей від зносу, корозії, вони поглинають тепло під час тертя, забезпечуючи охолодження вузлів агрегату, дозволяють використовувати менше палива під час роботи. Змащувальна рідина відрізняється за складом, густотою, температурним режимом, виробником. Щоб не помилитися у виборі такого важливого та потрібного товару, варто враховувати рекомендації виробника. Для сучасних моторів, що мають нові деталі, високі експлуатаційні характеристики, краще підходить продукція з категорії "синтетика", для машин з великим пробігом - "напівсинтетика", для старих авто - "мінералка".

Маркування та особливості оливи

Автомобільне моторне масло може бути синтетичне, напівсинтетичне, гідрокрекінгове, мінеральне. "Мінералку" одержують з нафти шляхом селективного очищення, ціна на неї невисока, використовують у багатьох двигунах. Напівсинтетичне виготовляється методом поєднання мінеральних та синтетичних складових, ціна на них доступна. Гідрорекінгові виробляють методом глибокого очищення, вони схожі з напівсинтетичними, але мають більш високу температурну стійкість і тягучість. Остання властивість досягається завдяки хімічній обробці, вартість продукту вища, але довговічність у поєднанні з високими показниками під час експлуатації виправдовують ціну.

Основним параметром, що приймається до уваги при класифікації мастила, є в'язкість (тягучість). За сезонністю використання виділяють три категорії:

  • всесезонні - маркування містить два показники, перший вказує на густоту за низьких температур, другий - за високих температур. Наприклад, 5w40, 10w40, 15w 40;
  • літні - мають один показник, який вказує на максимальну густоту. Чим вище цей показник, тим краще. Наприклад, 0w, 5w, 20w, 30w;
  • зимові сьогодні мало зустрічаються у продажу, їх активно витісняють з ринку всесезонні, універсальні моделі.

У маркуванні передбачено також відсилання до типу двигуна. Літера С на упаковці означає придатність для використання у дизельних двигунах, літера S – у бензинових моторах.

Перш ніж вибирати автомобільні оливи

Щоб вибір був свідомим і ви мали уявлення про те, яких наслідків чекати, варто з'ясувати загальні вимоги, яким повинні відповідати мастильні матеріали для двигуна. Сюди відносяться високі миючі та солюбілізуючі характеристики, здатність протистояти зношуванню, термоокислювальна стабільність, антикорозійність, термічна стабільність, сумісність з каталізаторами, стабільна робота за низьких температур тощо. Виробники враховують також особливості навколишнього середовища, кліматичні коливання, в умовах яких має працювати мастило.

Причини для змішування оливи

Кожен автовласник дбає про справність свого транспортного засобу і при обслуговуванні намагається дати йому максимально найкраще, міцне, довговічне. Але трапляються різні ситуації, які іноді не залежать від нас, які змушують відступати від правил. Так наприклад, іноді може знадобитися заміна оливи в двигуні, відмінній від попередньої марки. Причиною для такого повороту подій може стати непередбачена поломка — поламалися дорогою, на найближчій АЗС немає такої оливи, яку ви заливаєте в мотор, а рівень рідини дуже швидко падає.

Оскільки моторні масла не уніфіковані, мають склади, допуски, температурні режими, що відрізняються один від одного, містять різні добавки, при неправильному з'єднанні рідин від різних виробників масло може просто згорнутися, і тут вже незрозуміло, що було б гірше — мотор, що заклинив без масла, або згортання , що призвело до забивання всіх каналів і в результаті до того ж заклинювання двигуна і всієї системи.

Знаючи тип моторного масла, який залитий у мотор вашого ТЗ, можна обчислити, який варіант буде оптимальним та безпечним для доливання або часткової заміни.

Яку оливу можна змішувати у двигуні авто?

Питання про те, яких наслідків чекати, якщо змішати напівсинтетичну оливу з синтетикою, а синтетичну або мінеральну з напівсинтетикою, що буде, якщо залити більше автомастила в мотор, ніж належить за регламентом, ніколи не втратить актуальності. Автовласників часто цікавить думка професіоналів, досвідчених водіїв та виробника, але їхні висновки не є однозначними. Завжди знайдуться щасливі автовласники, які можуть похвалитися незвичайними комбінаціями мастил і навпаки — ті, хто вивів з експлуатації свій транспортний засіб через незнання, недосвідченість, цікавість.

Щоб зрозуміти, чи можна змішувати різні моторні масла в двигуні, наприклад, 5w40 і 10w40, 5w30 і 15w40, розводити напівсинтетику синтетикою або використовувати склади з одним маркуванням і однаковим показником в'язкості, але від різних брендів, що буде, якщо заливати більше норми або доливати іншою рідиною, яка не рекомендована виробником, необхідно розібратися в особливостях кожної з марок.

Синтетичні, напівсинтетичні, мінеральні мастила - загальні вимоги до змішування

Якість моторного масла безпосередньо впливає на працездатність, зносостійкість, довговічність та витривалість транспортного засобу. Щоб не робити з року в рік капітальний ремонт двигуна, подбайте заздалегідь про мастильні матеріали для найважливішого органу машини та можливості безпечного змішування, якщо така необхідність виникне. Розглянемо деякі варіанти змішування:

  • різні виробники - кожна змащувальна рідина має в основі базовий набір елементів і присадок. Від їхньої кількості та якості залежать властивості продукції, її робочі функції. Оскільки кожен виробник наділяє свій продукт специфічними характеристиками, використовує різні технології при виробництві автомастила, досягти сумісності – завдання не з легких;
  • оливи різних категорій - такі рідини частіше мають різну тягучість, відмінний набір присадок. Як вони будуть взаємодіяти надалі, як вплине на подібну суміш зміна температури, підвищені навантаження тощо, важко передбачити. Часто змішування моторних масел різних категорій призводить до забруднення двигуна, випадання в осад частини присадок, зміни в'язкості, згортання і навіть забивання каналів. Якщо виникає необхідність замінити машинне масло, а відповідного в зоні доступності немає, можна використовувати інше, але краще, якщо це буде продукція одного виробника ніж однакова за складом, але різних брендів;
  • різна в'язкість - при використанні продукту одного і того ж виробника, але з різними показниками густоти тягучість мастила знизиться, але навряд чи це можна назвати тяжкою розплатою за вимушені експерименти. Головне, що двигун буде в безпеці. Додаючи продукт іншого виробника, будьте готові до того, що склад рідини зміниться і технічні характеристики, швидше за все, теж.

Двигуни старого зразка, а також добрі зношені мотори вітчизняних або імпортних марок авто, що довго працюють, вимагають особливого підходу у виборі мастильного матеріалу. Виробники пропонують спеціальні густі масла, які добре і легко утворюють товсту плівку між деталями, що труться, в старому двигуні, запобігаючи їх швидке зношування.

Негативні наслідки неправильної заміни

Змішування моторної синтетичної або мінеральної оливи різної або однакової густоти можливе лише при дотриманні певних умов - однакова основа, пакети присадок і в'язкість в однакових межах (наприклад, синтетику 5w30 доливають 5w40, до мінерального 15w40 можна додавати полусинтетику 10w 4 Також враховуйте допуски, вони повинні бути сумісні, клас повинен збігатися, а загальну якість можна лише підвищувати - додавати мінеральне напівсинтетику, в напівсинтетику - синтетику. Врахуйте, змішувати мастила одного бренду припустимо, але не можна навпіл, краще не перевищувати поріг 15%.

Як відбувається заміна моторної оливи?

Для початку необхідно позбутися залишків минулого. Для цього відкрийте ключем кришку, дайте рідині, що залишилася, стекти (краще підставити ємність). Після цього використовується промивна олива, яка очищає від залишків попереднього і готує основу під нову оливу. Залийте його у двигун і дайте постояти 5-10 хвилин. У будь-якому випадку на стінках, дні залишається невеликий відсоток оливи, тому промивне змиває його, залишаючи мінімальну кількість. Замініть масляний фільтр, відкрийте корок на картері. Після повного стікання з картера закрийте зливну пробку, кришку та затисніть ключем. Тепер можна заливати нову рідину.

Замінювати масло в двигуні фахівці рекомендують, орієнтуючись на пробіг - 15000-20000 км, але якщо машина їздить мало і за рік не минає такої відстані, то один раз на рік. Та якщо не експлуатувати транспортний засіб, повітря контактує з маслом і втрачає свої властивості. Для кожної машини цей показник може змінюватись, тому варто вивчити інформацію в посібнику з експлуатації.

Правильний вибір оливи для різних завдань

Варто згадати про доливковому маслі Лікві Молі. LIQUI MOLY має унікальні характеристики, які дозволяють доливати його у всі рідини, тому і реалізується виключно в літрових пластикових упаковках. Параметри допуску в Лікві Моль широкі і підходять під всі інші продукти, тому на питання, чи можна змішувати масло Лікві Моль з іншими оливами, більшість експертів відповідають позитивно. Найчастіше LIQUI MOLY використовують як долив до основного наповнення або як промивний засіб.

Знаючи, як правильно з'єднувати різні рідини, які можуть бути наслідки, ви можете самостійно виконувати заміну. Але пам'ятайте про основні вимоги і остерігайтеся підробок, адже неякісна олива, незалежно від складу, з ймовірністю призведе до поломки транспортного засобу. Якщо змішування відбулося випадково і це не принесло помітних змін (у межах норми), рекомендуємо уникати великих навантажень двигуна.

Megaforce - найкращий вибір мастильних матеріалів європейського рівня для машин в Україні.

На сайті megaforce.ua можна купити та замовити з доставкою в будь-який регіон України металоплакувальні, селікатовмісні присадки для АКПП та ГУР, антифриз, очищувачі паливної системи, мастила, масла та багато іншого для дизельних, бензинових машин за вигідними цінами. Наш головний офіс розташований у місті Дніпро (Дніпропетровськ), є філії у Києві, Запоріжжі, Кропивницькому, а також у Львівській, Полтавській, Вінницькій, Тернопільській, Харківській, Черкаській та інших областях країни. Ми реалізуємо високоякісну автопродукцію та далеко за межами України — у Португалії, Франції, Італії, Білорусі.

Якщо ви не знаєте, які результати будуть, якщо змішувати різне за складом автомобільне масло 5w30, 10w40, 15w40, 5w40 та інші, як правильно заважати синтетику і напівсинтетику в двигуні, чи можна комбінувати моторне мінеральне автомасло з синтетичним або напівсинтетичним. міняти і чим долити, що буде, коли в неправильному порядку змішав рідину, зателефонуйте нам. Наші досвідчені консультанти дадуть відповіді на запитання, допоможуть з вибором. Регулярно перевіряйте, контролюйте рівень масла, його консистенцію, наявність піни або загусання, і тоді ваш автомобіль служитиме довго та справно.

Як купити автомасло у «Мегафорс» з доставкою по всій Україні?

Компанія «Мегафорс» виробляє та реалізує високоякісні, надійні мастильні матеріали, які можна купити за прийнятною ціною з доставкою в будь-який регіон України. Для виробництва якісного автомобільного продукту компанія використовує запатентовані присадки, які допомагають продовжити термін експлуатації двигуна, використовує новітнє обладнання, суворо дотримується унікальних технологій. Ціни на автомобільну продукцію у нас прийнятні, ми гарантуємо відповідність нашої продукції міжнародним стандартам якості.

 

Замовлення можна оформити онлайн на сайті в будь-який зручний час, вказавши всі необхідні дані та підтвердивши оформлення покупки. Доставка здійснюється транспортною компанією або самовивозом із офісу. Відправлення товарів відбувається щодня, тому вибрану продукцію ви отримаєте максимально швидко. Ми цінуємо ваш вибір, тому гарантуємо відповідність товару всім заявленим характеристикам, надійність та зносостійкість.

Останні відгуки
Задати питання
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
Андрій 26.03.2024
Вітаю! Тойта Камрі, вже старенька на гарячу погано працює АКПП. Рідина DEXTRON IV 8.5L повний об''єм . Є що порекомендувати з ассортименту присадок? Нещодавно робили часткову заміну мастила АКПП ~5L краще не стало.
Відповідь Мегафорс:

Доброго дня, такі вади, як за правило, лікуються присадкою МЕГАФОРС-автомат до рідини автоматичних коробок. Треба буде використати 2 флакони по 100мл. Заливаються в коробку зразу на весь об'єм рідини.

Олександр Огороднік 20.03.2024
Дякую за рекомендації.обовязково скористаюсь вашою пропозицією.
Відповідь Мегафорс:

Дякуємо, що звернулися з запитанням:)

Олександр Огороднік 19.03.2024
У міні тракторів перша заміна після 50 мотогодин.у паспорті пише 10w-40 api cf-4/sg.порекомендуйте щось якісне від своєї продукції щоб мотор добре працював.
Відповідь Мегафорс:

Доброго дня. Двигун вашого міні трактора прирівнюється до двигуна легкового авто або буса, тому можете скористатися нашим маслом SMARTOIL 10W40. За рахунок спеціальної протекторної присадки, воно має дуже міцну масляну плівку, що значно знижує тертя, отже і зношення поверхонь тертя. Також можна використати і масло для важких дизельних двигунів SMARTOIL DIZEL 4T. Там теж присутня ця присадка.

Олександр 18.03.2024
Добрий день.Порадьте масло вашого виробництва в мотор до міні трактора догфенг.
Відповідь Мегафорс:

Ваша техніка, міні трактор, прирівнюється до легкового автотранспорту, у тому числі буси, типу Sprinter. Тому вам підійде масло нашого виробництва SmartOil. У нас є усі категорії по в'язкості.

Fikret 17.03.2024
Добрый день спасибо за столь детальный ответ к сожалению я гр др гос-ва но советы грамотных и умных специалистов очень важны желаю вам в ваших исследованиях всех благ спасибо
Відповідь Мегафорс:

Спасибо большое и вам всего хорошего!

Схожі статті
Що таке 5W40?
Що таке 5W40?

Розшифровка моторної оливи 5W40Моторною олією 5W40 можна користуватися цілий рік. Мастильний матеріал чудово почувається навіть при великих перепадах температури. Спробуємо розібратися що означає цей ..

36698
27.07.2021
Що таке 10W40?
Що таке 10W40?

Як правильно вибрати моторну оливу для свого автомобіля?Під час роботи двигуна автомобіля деталі нагріваються до високих температур і розширюються, зменшуючи зазори між собою. Для зниження тертя, яке ..

26995
27.07.2021
В'язкість оливи
В'язкість оливи

Олива автомобільна: значення в'язкості, типи та особливостіВ'язкість мастильної рідини - це основна характеристика, за якою можна зрозуміти, підходить продукт для конкретного двигуна, сезону застосува..

8557
27.07.2021
Як розшифровується марка моторного масла?
Як розшифровується марка моторного масла?

Як розшифровується марка автомобільного моторного масла, що означає маркування, позначення в'язкості?Вивчення етикетки на ємності з продуктом допоможе отримати основну інформацію про нього і зробити п..

18790
27.07.2021
Термін зберігання моторної оливи
Термін зберігання моторної оливи

Скільки може зберігатися автомобільне (машинне) моторне масло і чи є в нього термін придатності?Регулярне технічне обслуговування автомобіля включає заміну моторного масла та фільтра. Періодичність за..

17005
27.07.2021
Яка олива краща за синтетик або напівсинтетик?
Яка олива краща за синтетик або напівсинтетик?

Моторне масло для вашого автомобіля: що вибрати – синтетику чи напівсинтетику?Для повноцінної, безперебійної роботи двигуна автомобіля, незалежно від палива, потрібне застосування мастильних матеріалі..

10161
27.08.2021
5w 40 чи 10w 40?
5w 40 чи 10w 40?

5w 40 vs 10w 40 — вибираємо найкраще моторне масло5w40 або 10w40 — для багатьох ці цифри з літерами схожі на шифр: здавалося б, яка різниця, чим «годувати» залізного друга взимку, яке значення має вид..

6436
27.08.2021
5W 40 чи 5W 30?
5W 40 чи 5W 30?

5W 40 чи 5W 30 - чим підгодувати автомобіль?У недосвідчених автомобілістів, які все ще запитують у пошукових системах «моторне масло 5в40 або 5в30, у чому різниця 5w40 vs 5w30)», часто виникає маса пи..

7029
27.08.2021
Яку оливу заливати у двигун з великим пробігом?
Яку оливу заливати у двигун з великим пробігом?

Правила вибору оливи для автомобіляГоловна відмінність двигуна з великим пробігом від нового буде наявність зносу у циліндра (стінок), збільшення величини зазору між деталями, зниження надійності порш..

39719
27.08.2021
Яку оливу вибрати на зиму?
Яку оливу вибрати на зиму?

Яку моторну оливу краще вибирати взимкуКожен водій автомобіля не з чуток знає, яке моторне масло краще заливати в зимовий період, щоб двигун зміг нормально запуститися та працювати. Раніше такі речови..

3416
27.08.2021
Що вибрати, 5w30 чи 5w40?
Що вибрати, 5w30 чи 5w40?

Яке моторне масло вибрати: 5w30 або 5w40 Моторна олива - ​​це рідка, в'язка речовина, необхідна для роботи двигуна внутрішнього згоряння в автомобілі. Воно відіграє дуже важливу роль, адже змащуван..

40813
31.08.2021
Зима, холода… олива для генератора SmartOil – СПЕЦІАЛЬНА ФОРМУЛА!
Зима, холода… олива для генератора SmartOil – СПЕЦІАЛЬНА ФОРМУЛА!

Для електрогенераторів з чотиритактними двигунами – бензиновими та дизельними з повітряним охолодженням у лабораторії нашого підприємства «МЕГАФОРС» розроблено унікальна МОТОРНА ОЛИВА 10W-30 SMARTOI..

1593
27.08.2021
Присадки «МЕГАФОРС» для сільськогосподарської техніки – надійність та економія
Присадки «МЕГАФОРС» для сільськогосподарської техніки – надійність та економія

Присадки та мастила «МЕГАФОРС» для машин та обладнання сільгосптехніки допомагають збільшити термін служби у 2-3 рази, суттєво економити на витратах палива та знизити зношування механізмів, що у свою ..

76
05.10.2023
MEGAFORCE: Олива + Присадка = подвійний ефект!
MEGAFORCE: Олива + Присадка = подвійний ефект!

  Присадка в мастило «MEGAFORCE для двигуна» давно зарекомендувала себе як засіб, який є ефективним для профілактики від зносу й відновлення деталей, якщо вони вже піддалися ..

119
07.02.2024
Тільки для наших захисників!!!
Тільки для наших захисників!!!

Тільки для наших захисників!!!1) Знижки -15% на всю продукцію від компанії «МЕГАФОРС»2) Безкоштовна доставка у прифронтові зони (незалежно від суми замовлення)3) Робіть замовлення на сайті, або ..

91
16.02.2024

Підписка на акції та новини